A A A K K K
людям із порушенням зору
Тячівська консультативна поліклініка
Офіційний сайт Комунального некомерційного підприємства "Тячівська консультативна поліклініка"

Кілька міфів про користь і шкоду домашньої консервації

Дата: 24.06.2020 18:16
Кількість переглядів: 437

Дієтологи не перестаючи сперечаються про користь домашньої консервації - одні впевнені, що після термічної обробки овочі і фрукти не принесуть користі, інші ж, навпаки, впевнені, що дозу корисних мікроелементів наш організм все ж зможе отримати.

Міф 1. Під час консервації овочі і фрукти втрачають корисні властивості

Існує думка, що під час консервації овочі і фрукти втрачають корисні властивості - це безумовно так, вітамінів стає менше. Однак користь організм все одно отримує.

Так, наприклад, під час термічної обробки багато вітамінів і мікроелементів дійсно руйнуються, наприклад вітамін С. В той же час лікопін, бета-каротин в підігрітому вигляді набагато простіше засвоюються організмом. Наприклад, лікопін, що міститься у великій кількості в помідорах, а також овочах і фруктах з червоним відтінком і відомий тим, що розщеплює жири і має антиоксидантні властивості.

У свою чергу бета-каротин допомагає організму зберегти цілісність клітин, в цілому бореться зі старінням, зміцнює імунітет і також володіє антиоксидантними властивостями.

У той же час деякі мікроелементи просто не руйнуються навіть при термічній обробці - наприклад, кальцій і магній. Виходить, що дозу корисних речовин і мікроелементів наш організм все ж таки отримає.

Міф 2. Консервацію можна вводити в раціон при гастриті і виразці

У цьому випадку, як би вам не хотілося покуштувати маринованого огірочка або помідорчика, все ж краще утриматися. Справа в тому, що консервація негативно впливає на шлунок, а іноді навіть може посилити хворобу. Медики особливо не рекомендують вживати консервацію при гастриті і підвищеній кислотності.

Міф 3. Для магазинної консервації використовують неякісні продукти

Варто пам'ятати, що при використанні неякісних овочів і фруктів рецепт просто не спрацює - спосіб обробки плодів не дозволяє використовувати зіпсовані.

Міф 4. Для консервації не варто використовувати йодовану і морську сіль

Міф про те, що для консервації не варто використовувати йодовану сіль з'явився кілька десятиліть тому і з тих пір плутає господинь. Справа в тому, що раніше в процесі збагачення солі йодом використовували йодид калію, який міг негативно позначитися на якості домашніх солінь і консервації. Однак у сучасному процесі йодування використовують йодат калію, який жодним чином не зіпсує домашні закрутки.

У той же час медики підкреслюють, що для консервації важлива чистота солі, різні домішки можуть зіпсувати не тільки вид, але й смак солінь.

Кухарі та дієтологи зійшлися на думці, що морська сіль, яка містить близько 40 мікро - і макроелементів, є кращим варіантом не просто для приготування страв, але і для консервування. До того ж у ній набагато більше користі, ніж у звичайній, а відповідно і консервація стане кориснішою.

Міф 5. Консервація погіршує апетит

Вчені і дієтологи вже давно прийшли до висновку, що консервація не тільки містить корисні мікроорганізми, але і прискорює метаболізм. Правда, від вживання консервації вечорами медики все ж радять утриматися - вміст солі може на ранок призвести до набряків.

Міф 6. Консервація відносно новий спосіб зберегти продукти

Під час розкопок могили Тутанхамона археологи знайшли глиняні форми запечатані спеціальною смолою. Як виявилось в них поміщали різні овочі і фрукти, а після заливали їх оливковою олією, що дозволяло маринувати і довше зберігати продукти. Так, що консервація аж ніяк не новий спосіб зберегти продукти.

Інформує Ukr.Media.

 

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування