A A A K K K
людям із порушенням зору
Тячівська консультативна поліклініка
Офіційний сайт Комунального некомерційного підприємства "Тячівська консультативна поліклініка"

Кожен українець може отримати онлайн-графік щорічного моніторингу здоров'я

Дата: 26.05.2020 23:21
Кількість переглядів: 184

Планові обстеження стану здоров'я дозволяють не витрачати грошей, часу і нервів на лікування задавненої хвороби, рятують життя або попереджають розвиток хронічних захворювань, які на ранніх стадіях протікають безсимптомно. Завдяки сьогоднішнім IT-технологій стежити за станом здоров'я можна без частого відвідування кабінету лікаря, співпрацюючи з медиком через онлайн-систему моніторингу здоров'я.

В Україні створили власну онлайн-систему моніторингу стану здоров'я - MoniHeal (назва системи говорить сама за себе - "monitoring" відстежувати і "health" здоров'я). За словами розробників, на створення цієї програми їх наштовхнув не лише жалюгідний стан системи охорони здоров'я, а й низький рівень свідомості людей в плані ставлення до власного здоров'я. Регулярним скринінгом здоров'я в Україні можуть похвалитися хіба що новонароджені і вагітні. Решта категорії байдужі до закликів соціальної реклами, наприклад, зробити мамографію або перевірити стан судин. Нова розробка повинна зламати шаблон і змусити українців думати про своє здоров'я регулярно.

Програми скринінгу і моніторингу системи MoniHeal розроблені за участю вчених Національної Медичної Академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика. Будь-який зареєстрований користувач може створити повний цифровий архів своїх медичних обстежень. Виходячи з цього програма порекомендує ті чи інші планові обстеження на поточний рік життя.

Пацієнт може дати повний або частковий доступ до архіву в кабінеті MoniHeal.com своєму сімейному лікарю, який в разі потреби подивиться в цифровому вигляді необхідну інформацію і підкоригує рекомендовані програмою обстеження. Спільна можливість складати графік щорічного моніторингу за допомогою системи MoniHeal - це шанс попередити низку хронічних захворювань і ранню смертність.

Не менш важливо, що система MoniHeal дозволяє на повну силу запрацювати інституту сімейних лікарів. З економії і небажання витрачати час на обстеження пацієнти не надають сімейним лікарям достатньої інформації про свій організм. До терапевта приходять зазвичай вже "з болем" і за напрямком до вузького спеціаліста. В результаті сімейний лікар у нас виконує функцію "ресепшн" - відправляє людей по інших лікарях. Це не відповідає його первісної ролі, згідно з якою сімейний лікар "веде" людину багато років і знає про неї все. Крім того, у багатьох країнах низка регулярних скринінгів (медичних обстежень для раннього, досимптомного виявлення хвороб) - обов'язкова. Найпоширеніші спрямовані на раннє виявлення раку молочної залози, раку шийки матки, раку передміхурової залози (ПСА-тести), раку товстої і прямої кишки і туберкульозу. Часто це вимога прив'язана до медичного страхування - там просто не вдасться скористатися страховим відшкодуванням медичних послуг без проходження планового скринінгу.

Джерело: УНН


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування