A A A K K K
людям із порушенням зору
Тячівська консультативна поліклініка
Офіційний сайт Комунального некомерційного підприємства "Тячівська консультативна поліклініка"

30 травня – Всесвітній день боротьби проти астми та алергії

Дата: 30.05.2020 00:01
Кількість переглядів: 322

Щороку 30 травня, спільно з Всесвітнім днем хворого на алергію, відзначається День боротьби проти астми і алергії, заснований за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Мета заходів, які проводяться в цей день, – привернення уваги громадськості до зазначених проблем. Статистика невблаганна: за даними епідеміологічних досліджень, у даний час понад 40% населення мають ті чи інші ознаки алергії. Вже може йтися про неінфекційну пандемію: кожна третя людина хвора на алергічний риніт і майже кожна десята – на бронхіальну астму.

В Україні діагноз «Бронхіальна астма» має кожна сота людина. Така ситуація зумовлена погіршенням стану довкілля, зниженням якості харчових продуктів, щоденним контактуванням з алергенами.

За останні 10 років відзначено зростання поширеності основних алергійних захворювань. Розповсюдженість бронхіальної астми за цей час зросла майже на 30%; алергійного риніту – на 40%, а поширеність алергійних захворювань шкіри – в середньому на 25%. Серед алергійних захворювань займає алергічний риніт (зокрема поліноз, який викликається пилком рослин і проявляється у вигляді сезонного алергійного риніту, кон’юнктивіту, бронхіту та іноді супроводжується розвитком бронхіальної астми, алергійного бронхіту, алергійного дерматиту, кропивниці, набряку Квінке). Одним із тяжких алергічних захворювань є бронхіальна астма, яка виникає після декількох років нелікованого риніту та кон’юнктивіту. За останні роки відзначається зростання медикаментозних алергій, що пов’язано з хаотичним вживанням пацієнтами медикаментів без призначення лікарів.

Останнім часом спостерігається стрімке зростання захворюваності на алергію. У теплу пору збільшується ризик появи алергічних реакцій, зокрема від укусів комах. Також надзвичайно важливою є профілактика тютюнопаління. Адже пасивне куріння досить часто викликає алергічні реакції. Алергія виходить у лідери за поширеністю. Алергічні захворювання негативно впливають на якість життя пацієнтів.

Найчастішою причиною розвитку алергії є побутові алергени. Це домашній пил, особливо із ковдр, одягу, постільної білизни; грибки на стінах вологих кімнат; частинки домашніх комах (клопів, тарганів, постільних кліщів); волосся; шерсть та лупа тварин; засоби побутової хімії, особливо пральні порошки, які можна знайти у будь-якій квартирі. Слід відзначити також істотний вплив атмосферного повітря на розвиток алергічних захворювань. На жаль, сучасна міська людина перебуває у приміщенні 80% свого часу, а найбільш уразливі – діти та особи похилого віку – до 95%. Тому ретельне прибирання приміщень є обов’язковою умовою ефективного лікування та профілактики алергічних захворювань.

Важливу соціальну та медичну проблему становить медикаментозна алергія. Існує дві категорії таких хворих: в одних медикаментозна алергія виникає як ускладнення при лікуванні якогось захворювання, у інших це – професійне захворювання, що виникає в здорових осіб внаслідок тривалого контакту з ліками і медикаментами.

Бронхіальна астма характеризується тяжкістю клінічних симптомів. Вона розвивається внаслідок алергії на пилок рослин, домашній пил, пух і пір’я птахів, шерсть тварин тощо. При бронхіальній астмі хворий страждає від нападів задухи, які можуть бути раптовими або розвиватись поступово. Вони бувають різними за тривалістю, силою та тяжкістю. Легкі напади проявляються сухим кашлем і хрипами в легенях, задишкою. При тяжкому нападі дихання утруднюється, стає шумним, свистячим. Хворого охоплює почуття страху від того, що йому не вистачає повітря.

У даний час діє урядова програма «Доступні ліки», в рамках якої кожен хворий може за рецептом від свого лікаря отримати необхідні препарати від бронхіальної астми. За консультацією звертайтеся до сімейного лікаря за місцем проживання.


 

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування