A A A K K K
людям із порушенням зору
Тячівська консультативна поліклініка
Офіційний сайт Комунального некомерційного підприємства "Тячівська консультативна поліклініка"

Увага: Змінено налаштування щодо відправки СМС за всіма програмами е-рецепта

Дата: 15.12.2023 11:41
Кількість переглядів: 73

Увага: Змінено налаштування щодо відправки СМС за всіма програмами е-рецепта

Увага! Змінено налаштування щодо відправки СМС за всіма програмами е-рецепта

Через збої у роботі мобільного оператора досі багато українців втратили зв’язок та зокрема не можуть отримати СМС з номером електронного рецепта на препарати за програмами реімбурсації “Доступні ліки”, на наркотичні лікарські засоби, вартість яких відшкодовується за кошти місцевих бюджетів та на ліки за власний кошт пацієнта.

У зв’язку з цим сьогодні будуть внесені тимчасові зміни в ЕСОЗ, які дозволять пацієнту отримувати номер та код е-рецепта навіть за відсутності звʼязку. 

Зверніть увагу, що ці зміни діють у межах ВСІХ ПРОГРАМ, за якими призначаються ліки за е-рецептами (тобто як на реімбурсацію, так і на ліки за іншими джерелами фінансування, що доступні в ЕСОЗ).

Для того, щоби пацієнт отримав номер та код е-рецепта, при створенні нових е-рецептів з 20:00 14 грудня 2023 року необхідно:

  • обовʼязково роздрукувати пацієнту паперову інформаційну довідку АБО передати її в електронному вигляді (чи повідомити номер та код іншим способом, наприклад, сфотографувати). Інформаційна довідка міститиме і номер рецепта, і код його підтвердження, який необхідно надати працівнику аптеки. Ці зміни – тимчасові заходи, які вжиті на період кризи та стосуються користувачів усіх мобільних операторів

У разі якщо пацієнту був попередньо виписаний рецепт, проте СМС не надійшла:

  • необхідно згенерувати нову інформаційну довідку за рецептом та передати її  (АБО інформацію з неї) пацієнту. Зокрема, це можна зробити дистанційно в узгодженому між лікарем та пацієнтом форматі (телефоном, месенджером тощо). В іншому випадку пацієнт може дочекатися СМС щодо створеного до 14.12.2023 е-рецепта після відновлення звʼязку оператором.

Якщо попередньо пацієнту був виписаний е-рецепт, проте все ж СМС успішно надійшла пацієнту:

  • не потрібно додаткових кроків, пацієнт має, як і раніше, звернутися до аптеки та предʼявити номер рецепта та код його підтвердження з СМС.

 


 

Паперові рецепти

Нагадаємо, що на час воєнного стану лікар, за вибором пацієнта, може виписати паперовий рецепт на рецептурні лікарські засоби за власні кошти пацієнта.

При цьому лікарські засоби та медичні вироби за програмами реімбурсації, а також наркотичні лікарські засоби, призначаються та відпускаються виключно за електронними рецептами.  

Варто не забувати, що є певні винятки, коли допускається використання паперових рецептів. 

1. Для ліків за власні кошти пацієнтів використання паперових рецептурних бланків можливе у кількох випадках:

  • для призначення  екстемпоральних препаратів (тобто таких, які виготовляються в аптеці);
  • а також у випадку відсутності технічної можливості виписати/відпустити електронний рецепт на територіях, де ведуться активні бойові дії (наприклад, за відсутності світла, звʼязку тощо). 

2. Для лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, можливість використання паперових рецептів залишається для тимчасово окупованих територій і територій, де ведуться активні бойові дії (постанова КМУ від 27 лютого 2019 р. № 136 і від 28 липня 2021 р.).

Звертаємо вашу увагу, що в інших випадках Національна служба здоров’я не зможе відшкодувати аптеці паперові рецепти в межах програм реімбурсації, відповідно аптека – не зможе відпустити ліки або медвироби безоплатно або з частковою доплатою.

 

Медичні вироби

Звертаємо вашу увагу, що зазначені зміни НЕ стосуються програми “Медичні вироби для визначення рівня глюкози в крові”. Отже, при виписуванні е-рецепта на тест-смужки СМС-повідомлення із номером та кодом рецепта буде надходити пацієнту як і зазвичай.

 

Нагадування: термін дії рецепта

  • Строк дії е-рецептів на рецептурні ліки (окрім наркотичних (психотропних) ліків), які пацієнт купує за власний кошт, становить 90 календарних днів.
  • Строк дії рецептів на наркотичні лікарські засоби становить 10 днів незалежно від джерела фінансування.
  • Для лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації або відпускаються на пільгових умовах, чи екстемпоральні лікарські засоби, — 30 календарних днів. 

 

Дистанційна виписка

Нагадаємо, що з 13 жовтня 2023 року було удосконалено процес дистанційного виписування електронних рецептів. Так лікар має право прийняти рішення про виписування електронного рецепта на ліки без проведення особистого прийому пацієнта (за винятком пацієнтів, які проходять ЗПТ). 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування